Posted on Hozzászólás most!

Kutyák szakszerű felnevelése

Kölyökkutyák etetése

Kutyák szakszerű felnevelése tapasztalatok alapján: Etetés

Tenyésztőként minden gazdimnak elmondom az alábbi, – szerintem viszonylag egyszerű- szabályokat, tapasztalatokat egy kölyökkutya felnevelésétől kezdve annak felnőtté válásáig – majd azután is.

Kutya tápokkal foglalkozó tenyésztői referensként szintén alapvető feladatom ennek támogatása.

Előre szólok, nem vagyok táplálkozás szakértő, de úgy, mint 30 egynéhány éve aktívan kutyázó-tenyésztő, agrár végzettségű ember – megfigyeltem, és összegyűjtöttem néhány hasznos tapasztalatot.

A kölyökkutya új családjánál, gazdáinál két jelentős téma van, amire az érdekeltek nagy figyelemmel, olykor félelemmel tekintenek: ezek a TÁPLÁLÁS, és a MOZGATÁS.

Alapvetéseket fogalmazok meg, amit minden új gazdinak ismernie kell:

  • Tisztába kell kerülnie azzal, hogy milyen módon (milyen étellel, hányszor, stb..) táplálták elválasztás korig a kiskutyát.
  • Milyen napi rutint követve biztosítottak mozgást neki.
  • Mit javasolt a tenyésztő a továbbiakra nézve.

 

Ha tenyésztőtől származik a kutya, egy gazdának nincs sok dolga, illetve nem kell aggódnia, rábízhatja bátran magát a tapasztalt tenyésztőre, aki biztosak lehetünk benne, hogy legjobb tudása szerint fog segíteni ebben. Ha bizonytalan helyről származik a kutya,  ott ez sokkal nehezebb lesz, de ez az írás remélem segít nekik is. Egy dolgot ilyen esetben viszont különösen  szem előtt kel tartani, ez pedig a fokozatosság!

 

Egy négy-öt hetes kölyökkutya már megismerkedett a szilárd táplálékkal, és felállt, mozog. 8-10 hetes korára gond nélkül eszik meg bármilyen száraz tápszemet, vagy akár egy csirke farhátat. Ekkorra nagy általánosságban, szokásosan 3 alkalommal eszik, és ritka kivételektől eltekintve már nem fogyaszt anyatejet. Testvéreivel már nagyokat játszanak, futnak, ugranak, úsznak akár, és természetesen a fogaikat is használják. Jellemző erre a korra még, hogy –teljesen természetesen- rengeteget alszanak.  Az új környezetbe, gazdához került  kölyök élete nagy változásokon megy át, tehát igyekezzünk biztos pontokat fenntartani neki, ezek mindenek előtt a takarmányozás, másrészt a mozgás. Azonnali tápváltás például semmiképpen sem indokolt, ha jó minőségű száraztáppal lettek nevelve a kölykök, és a tenyésztő tapasztalatai is ezt igazolják.

Sok újdonsült gazda próbálja a „legjobbat” biztosítani a kölyök számára, de ezek a „partizánakciók” akár súlyos problémákat is okozhatnak tapasztalat híján. Tehát lehetőleg ugyanazt, és ugyanannyiszor!!! Mint írtam, ennyi idősen átlag háromszor esznek, de vannak tenyésztők akik – például én –  kétszer adnak már csak enni ebben a korban, ám olyanok is, akik akár négyszer. Mindezt nem kell sokáig tartani, hiszen a kutya nem ember,  nincs reggeli–ebéd–vacsorára szüksége! Minél kevesebbszer eszik egy nap, annál jobban értékesíti a takarmányt, esetenként könnyebbé válik az aktív-passzív életritmusát is a miénkhez beállítani .  Én a közepes méretű, és viszonylag nagy növekedési erélyű Amerikai Staffordshire Terriereimnek 4-5 hónapos korukban már szinte kivétel nélkül egyszer adok enni.

 

Mennyiség:

A legnagyobb dilemmák forrása. Pedig milyen egyszerű.

EGY KB 10-HETES KÖLYÖKNEK ADOTT NAPI ADAG, MENNYISÉG – GYAKORLATILAG NEM VÁLTOZIK A FELNŐTTÉ VÁLÁSA SORÁN!

 

Tehát ha most 250g-ot eszik/nap, akkor ennyit fog másfél évesen is enni!

A serdülő korban (6-12 hónapos kor) ez általában megemelkedik, ami teljesen érthető, hiszen a kutya ilyenkor már súlyban közelebb van egy felnőtt kutyához, viszont szervezete továbbra is növekedik, fejlődik. Ez a táplálék igény viszont nem a súlyának növekedésével egyenes arányban nő!

Az én fajtám esetében például a 250g „felkúszik” 300g, vagy az fölé picit. Ez azt jelenti ha jól számolok, hogy kb. 20 %-kal!

Ismertem olyan esetet, hogy az új tulajdonos a duplájára emelte a serdülő kutya adagját: hiszen a súlya is a duplája volt a választáskorinak!!! El tudjátok képzelni?

Nem szeretnék beltartalmi értékekre, optimális arányokra kitérni ezen cikk keretein belül, mert mi most itt mindenek előtt etetni tanulunk meg!

Etetési gyakorlatom esszenciája, excaliburja a „SZEMRE ETETÉS”!

Semmi különös! Egyszerűen minden nap szemrevételezem a kutyát, és ennek megfelelően adok neki! Ehhez elengedhetetlen, hogy legyen egy választott „alapértékem”, „standardom”.– a száraztápra írt etetési útmutató nyilván jó támpont lehet, de a tenyésztő is dekára meg fogja nekünk mondani. Ez nálam  átlag 250g (esetemben egy mérőpohár)

Ha ránézésre a kutya túlkondis, leveszek mondjuk egy szűk marokkal az alap adagból. Ha sovány, akkor hozzáteszek mondjuk ugyanennyit. Ezt minden nap ugyanúgy csinálom, természetesen ha ideálisnak vélem a súlyát – akkor kapja az alap adagot. Hamar kiderül, ha nem pontos az alap adag, hiszen ha a kutya mondjuk már hetek óta alap-mínusz egy marékkal kap, akkor neki vélhetőleg ez lesz az új standard!

Miből állapítjuk meg, hogy optimális kondíción van a kutyánk? Néhány támpont: a bordaív után, a kutya horpaszának felülről nézve „horpadnia kell”.  A bordák némileg láthatóak, főleg belégzéskor, ugyanakkor a gerincoszlop egyetlen pontja sem látszódhat szembetűnően álló helyzetben.

Sokat segíthet egy, vagy több tapasztalt szem: manapság már fényképet lehet küldeni egy érintéssel.

 

Mit ne adjunk a kutyának?

Ha minőségi, korának, illetve fejlődési erélyének megfelelő száraz eledellel etetünk, akkor semmiféle kiegészítőt (vitamint, csonterősítőt, porcvédőd) ne adjunk! Egészséges kutyának nem adok gyógyszert, sem gyógyhatású készítményt!!

Sok minden alkalmas a kutyák táplálására, és sokféle tápanyag, ballasztanyag jut a szervezetükbe még úgy is, ha nem etetjük direkt meg vele. Azt fontos figyelembe vennünk, ha jutalomfalatoztatjuk, vagy kap „egyebet” is az étkezése mellé, -hogy ezek szintén plusz tápanyag források, amik az emésztésére alkalmilag etetve befolyással lehetnek. Én továbbra sem „emberesítem” a kutyáimat: ugyanazt kapják minden nap, változatosságot csak ritka alkalmakkor biztosítok nekik, leginkább a már jól bevált tápcsalád különböző fehérjeforrásaiból származó tápjait adom pár hétig.

 

Tippek:

 

Koplalónap:  Szerintem nem kötelező, de tartható! Nálam a gyakorlatban teljesen rendszertelenül, kb havonta 3 alkalommal fordul elő ilyen, és sokszor csak az befolyásolja, hogy  van-e kedvem etetni.

 

Szárazon, vagy áztatva: Egyik sem! Kimérem az adagját, leöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, majd azonnal tálalom neki. Ez kiváló étrendi hatású, hiszen rágnia kell a tápszemeket, de a nyelése kényelmes, a víz síkosít! – még a végén egy kis szaftos lé is fennmarad egy levezető lefetyeléshez.

 

Este, vagy reggel: A kutyának mindegy! Aszerint etessünk, hogy mikor tudunk neki aktivitást biztosítani, és mikor szeretnénk hogy pihenjen! Én késő este etetek, ezután mindenki alszik.

 

Folytatásban a mozgatásról lesz szó…

 

Krautheim Viktor Aranykoszorús Mestertenyésztő Imperial Kennel

Vélemény, hozzászólás?