Posted on 4 hozzászólás

Egy bevált módszer

kutyák etetése

Sok gazdi küzd azzal a problémával, hogy a kutyája válogatós, semmit nem eszik meg, vagy túl keveset eszik, kihagy étkezéseket, stb. Ezek a gazdik nem tudják irányítani ezt a helyzetet, így a kutyájukra bízzák. Ha nálad is hasonló probléma van, és szeretnéd megoldani, vagy szeretnéd megelőzni az ilyen szituáció kialakulását, akkor ez a cikk neked szól.

A kutya étkezési szokásai a gazdi etetési szokásaiból adódnak.

Ne a kutya válasszon a tápok ízesítése alapján, hanem a gazdája az összetétel alapján.

Tudom, hogy sok olyan gazdi van, aki ezzel egyetért ugyan, de mégis a kutyára bízza végül a döntést, mert a kutyája annyira válogatós és rossz evő, hogy a gazdi attól tart, a kutyus meg sem eszi a neki felkínált kutyatápot.

Na de akkor mit tehetsz, ha te is ebben a helyzetben vagy?

Van megoldás.

Ez nevelés kérdése.

A kutyád étkezési szokásai szoros összefüggésben vannak a te etetési szokásiddal, hiszen te adod neki az ételt.

Mondanék egy saját példát: Főhősünk egy nagyon rossz evő kutyakölyök, aki ráadásul nagyon kicsi is volt, a legkisebb az alomban. Már a tenyésztőjénél is rossz evő volt, és miután hazavittük, egyáltalán nem volt hajlandó enni. Mindenféle trükkökkel próbálkoztam, pl.: patét kevertem a tápjához, és villával próbáltam etetni, hátha így némi tápanyaghoz jut. Persze a kiskutya csóválta a farkát, és örült, hogy ekkora felhajtás van körülötte. Ez ment napokig, mert annyira kicsi volt a kutyus, hogy aggódtunk, nehogy lefogyjon és legyengüljön. A helyzet nem javult ettől. Gyakorlatilag a bolondját járatta velem. Ő irányította ezt a szituációt, nem én. Nem viselkedtem falkavezérként, mert elgyengített a félelem, hogy lefogyhat, és beteg lehet az én kis kutyababám, így hagytam, hogy nála legyen az irányítás, de csak pár napig. Aztán észhez tértem. Muszáj volt visszaszereznem az irányítást, hiszen ő csak egy butuska kölyökkutya, és az ő egészsége az én felelősségem.

Egy olyan módszert alkalmaztam, ami kicsit spártainak tűnhet neked, de ez a módszer működik.

Elé kell tenni az ételt 5 percre, majd elvenni, ha nem eszik. Így kell tenni minden etetéskor. El kell előle venni a tálat, függetlenül attól, hogy megette-e a kutyatápot, vagy sem.

Nem kell a tápra mutogatva bíztatni, hogy egyen már pár falatkát, csak elvenni előle 5 perc múlva. Lehet, hogy kell a kutyának pár ilyen alkalom, de enni fog előbb vagy utóbb.  Nálunk is így történt, a kiskutya enni kezdett. Egyszerűen csak magától felvette a helyes étkezési szokásokat, és nem kellett hozzá sok idő, hogy ugyan úgy falja a tápot, mint a többi kutyánk.

Ha a kutya éhes lesz, enni fog, és nem fogja magát halálra éheztetni. Ilyen nem létezik. Nem fog éhen halni, ez csak a gazdik félelme. Egy egészséges kutya eszik, ha éhes, és magához veszi a szükséges táplálékmennyiséget. Most mondhatod, hogy mi lesz, ha lefogy. Lefogyni sem fog pár nap alatt. Utána viszont jó étvággyal fog enni, és többé nem lesz ilyen probléma. De ehhez kell némi következetesség a gazdi részéről. Meg persze kitartás is, legalábbis a saját kutyádnál kitartóbbnak kell lenned.

Még egy növésben lévő kutyával is nyugodtan végigcsinálhatjuk ezt, egy felnőttel meg pláne. Semmi baja nem lesz tőle a kutyának.

Eleve úgy kéne etetni a kutyát, hogy kb. minden nap azonos időben adni neki a kutyatápot, és aztán elvenni tőle a tálat, akkor is, ha megette, és akkor is, ha nem. Aki ezt tényleg ilyen következetesen csinálja, annak a kutyája megtanulja, mikor van etetési idő, és még jelezni is fogja, a kaját pedig pillanatok alatt megeszi.

Összefoglalás:

Ne a kutyád döntse el az íz alapján, hogy melyik tápot veszed, hanem te, mint felelős gazdi dönts az összetétel alapján.
A kutyádat mindig ugyan abban az időben etesd, és vedd el tőle a tálat 5 perc múlva, függetlenül attól, hogy megette-e a kutyatápot, vagy sem. Ha így teszel, nem fognak kialakulni rossz szokásai az evéssel kapcsolatban.
Ha már rossz evő, akkor is ugyan így kell eljárnod, hogy átformáld ezeket a szokásokat, és mint falkavezér, te irányítsd ezt a helyzetet.

 

Tipp: Vizezve add a szárazeledelt a kutyádnak.
Tipp: Ha nagyon válogatós a kutyád, és aggódsz, hogy nem eszi meg a kutyatápot, válassz a DaDo halas termékei közül, mert a visszajelzések szerint azt még a legfinnyásabb kutyák is szeretik. Kövesd a fent leírt módszert, és kizárt dolog, hogy ne egye meg.

4 thoughts on “Egy bevált módszer

  1. Sziasztok! Nekünk van egy 14 hetes francia bulldog kiskutyánk! Ma elkezdtük nála ezt a “spártai módszert”, mivel ha dobálom neki a tápot úgy felporszívózza,persze a tálból nem kell neki! Egyem a szívét nagyon makacs Uraság ma mind a 3 étkezést kihagyta! Egyébként olyan mint egy rakéta, fel van pörögve, iszik rendesen! Remélem holnap már megjön az “esze”! Kb. mennyi idő lehet ez a “sztrájkolás”? Várom válaszotok! Előre is köszi!

    1. Szia Noémi! Nem tudom, hogy pontosan meddig fogja ezt csinálni, de ha minden jól megy, akkor holnap estig biztosan éhes lesz, és rendesen fog enni a tálból. Addig próbálj meg kitartani, és az étkezések között ne kapjon nasit.

  2. Kedves Dado Dado! Tegnap este miközben szedtem ki a tápot a tálból ami még benne volt hirtelen rárontott és megette. Ma reggel már mikor odamentünk a tálhoz akkor rárabolt és pár szemet hagyott csak! Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!

    1. Kedves Noémi! Nagyon örülök, hogy sikerült megoldanod ezt a problémát, ráadásul elég gyorsan ment. Ügyesen csináltad. Remélem, ez másoknak is jó példa. Már csak az a feladatod, hogy ne engedd, hogy a kutyus visszatérjen a rossz szokáshoz. Továbbra is “spártai módszer” legyen etetéskor, és akkor nem lesz gond.
      Üdv.: Kriszta

Vélemény, hozzászólás?